De vraag naar plantaardige eiwitten stijgt; lokale voedselvoorziening neemt toe; aandacht voor bodemkwaliteit en duurzaam bodemgebruik neemt toe; agroforestry is hot topic.

CropEye is met diverse partijen o.a. de Nederlandse Notenvereniging en met ondersteuning van de provincie Gelderland actief om de professionele teelt van wal- en hazelnoten in Nederland te promoten. Veel kennis is versnipperd over deskundigen en bedrijven en dit vraagt om een platformbenadering om tot standaardisatie te komen.

In Nederland worden heel veel noten verwerkt, die hoofdzakelijk via Rotterdam het land binnenkomen. Een eigen Nederlands gepositioneerde productie kan prima aansluiten bij de reeds bestaande keten van verwerking.
Het opstarten van een professionele teelt is iets van lange adem…vooral bij walnoten gaan er zo 20 jaar voorbij voordat je vol in productie bent. Dit vraagt om een specifieke businessplanning en een degelijke kennis van variëteiten en teelt, omdat een “foutje” lang doorwerkt.
De maatschappelijke belangen bij een volwassen notenteelt zijn groot. Notenbomen zijn al lang gekend voor hun landschappelijke waarde en economische waarde, met vanuit de huidige problematiek het wegvangen van fijnstof, bodem-verbeterend en prachtig passend in het concept van agroforestry.

Kijk voor meer informatie bij een van de drie notenprojecten:

Notenbomen als toplaag verbeteraar

Noten4Gelderland

Bufferstroken 2.0; zuiverend en duurzaam


Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0612921072