We zijn druk bezig om een korte keten Noten op te zetten vanuit Lingewaard met de nadruk op ’t Zand. Daar vinden veel door de gemeente gestimuleerde veranderingen plaats om zowel bebouwing mogelijk te maken als de landschappelijke waarde een facelift te geven. Hierbij wordt het planten van notenbomen sterk gepromoot, al dan niet in een agroforestry-setting.

De notenbomen horen van oudsher in ’t Zand thuis en men telt al gauw een 80-tal alleenstaande exemplaren in dit gebied. De bedoeling is nu meer op “noten”gaard niveau aan te planten zowel vanwege de landschappelijke waarde maar ook omdat noten een zeer gezonde component vormen van ons voedsel.

Hogeschool Van Hall Larenstein, De Zandse Notengaard, gemeente Lingewaard en CropEye hebben afgelopen jaren plannen gemaakt hoe de organisatie van de korte keten Noten en de aanplant binnen ’t Zand aan te pakken. De volgende zaken liggen klaar:

  • Businessplan korte keten noten; dus productie en verwerking/verwaarding van noten
  • Aanplant- en onderhoudsplan Noten in ’t Zand
  • Ideeën om een en ander landschappelijk in te passen conform gemeentelijke plannen
  • Vorming van een samenwerkingsverband (en dat moet nog groeien) ’t Zand
  • En ideeën hoe een en ander juridisch te regelen

Nieuwe deelnemers in dit samenwerkingsverband zijn van harte welkom; we streven toch uiteindelijk naar zo’n 10 hectare notenaanplant. U kunt zich aanmelden bij Herman Janssen, 0622864679 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Lees meer over het project Agroforestry-notenpark 't Zand

                          

Het project “Agroforestry-Notenpark‘ t Zand” is een initiatief van De Zandse Notengaard, Van Hall Larenstein, Gemeente Lingewaard en CropEye en wordt mede mogelijk gemaakt door:

                                   

                              “Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”