Regionale nutriënten kringlopen sluiten!

Een update!
Uit opgewerkte plantaardige reststromen van land- en tuinbouw en foodprocessing ontwerpen we nieuwe circulaire, regio specifieke en multifunctionele meststoffen.
Plantaardige afvalstromen worden gebruikt voor compostering, biochar productie, insectenproductie en na anaerobe vergisting wordt het vloeibaar residu gebruikt voor de productie van mineralen concentraten en microbiële biomassa. Hieruit ontstaan de building blocks voor de nieuwe generatie meststoffen. Deze building blocks worden geanalyseerd op hun chemische eigenschappen.


De uitkomt van deze analyses worden gematcht met de klantwens van de 5 participerende regio’s: welke functies wil men voor welk gewas.
De ingevulde klantwens laat zien dat men meer en meer wil inzetten op het voeden van het gewas via het voeden van de bodem; een bodem met een grote biologische activiteit is in toenemende mate in staat het gewas van nutriënten te voorzien. Daarnaast is er veel aandacht voor verlaging van erosiegevoeligheid, vergroting van waterbuffercapaciteit, CO2-vastlegging en bodemweerbaarheid.

Binnenkort gaan we de prototypes formuleren waarin directe en indirecte nutriënten-beschikbaarheid wordt gevarieerd met behulp van ingebouwde biologische slow-release bronnen maar ook recalcitrante organische stof om de fysische eigenschappen van de bodem te beïnvloeden.
De prototypes worden in de tweede helft 2022 in standaardproeven geverifieerd op hun werking en of die voldoet aan de verwachtingen.

Mocht u hierin interesse hebben; Daan Kuiper, 0651216159, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


THIS PROJECT HAS RECEIVED FUNDING FROM THE EUROPEAN UNION'S HORIZON 2020 RESEARCH AND INNOVATION PROGRAMME UNDER GRANT AGREEMENT NO 101000527