Afdrukken

In januari 2012 hopen de partijen die samen willen werken in het project 'Groenfabriek' concrete stappen te kunnen zetten. Het idee is om leegstaande kantoren om te bouwen tot multifunctionele locaties waar duurzame energie wordt opgewekt en de duurzame teelt van planten plaatsvindt. Architecten, personen uit de energie- en bouwwereld, toeleveranciers uit de tuinbouw en 'vrijdenkers' hebben zich tijden een eerste brainstormsessie in oktober over het idee gebogen. Met de provincies Gelderland en Noord-Holland overleggen de partijen over een mogelijke proeflocatie.

In het project Groenfabriek wordt onder andere meegedacht door bouwonderneming BAM, Klimeco en het innovatieadviesbureau Cropeye. In Nederland hebben is momenteel 48 miljoen m2 aan kantoorruimte beschikbaar, waarvan ruim 7 miljoen m2 in de aanbieding is. Tot 2015 wordt door nieuwbouw nog een uitbreiding met 1,5 tot 2 miljoen m2 verwacht. Door het nieuwe werken zou de behoefte aan kantoorruimte bovendien af kunnen nemen.

In een kleine denktank is bekeken of het mogelijk is om leegstaande kantoren om te bouwen tot 'Groenfabrieken'. Dit is een concept waarbij duurzame energie wordt opgewekt in combinatie met plantenteelt. Er wordt gedacht aan grootschalige decentrale energieopwekking middels licht, warmte en wind in combinatie met een gebouw waar 'stapeltuinbouw' plaatsvindt. Binnen doorgaans wat donkere en lage ruimtes is het een uitdaging daar nieuwe economische concepten voor te vinden.

De bedrijven Priva en PlantLab denken na over een vergelijkbaar concept als dat van de Groenfabriek. Projectleider Daan Kuijper van Cropeye verwacht dat beide projecten in de toekomst samen zullen optrekken. Naast het vinden van een proeflokatie wordt voor het project Groenfabriek ook nog gezocht naar telers en een supermarktketen die willen meedoen.

Copyright ©2011 AgriHolland B.V. (bron: Agd)

U kunt hier het artikel lezen wat geplaatst is in AgriHolland.

Wilt u meer informatie over de Groenfabrieken, neemt u dan contact op met:
Daan Kuiper - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159