Vanuit de voedingsmiddelen-, farmaceutische-, chemie- en cosmetica-industrie groeit de belangstelling voor toepassing van nieuwe, innovatieve producten uit de glastuinbouw. Reden is dat de markt vraagt om natuurlijke grondstoffen voor medicijnen, cosmetica en toevoegingen in de foodproducten.

De tuinbouw in Zuidoost Drenthe is in de picture als leverancier van dergelijke grondstoffen voor de industrie. Op de regionale proeftuin in Klazienaveen wordt dit jaar voor het tweede seizoen een eerste teelt beproefd.  Opschaling naar daadwerkelijke productie ligt in het verschiet.
Boehringer Ingelheim Pharma, een grote Duitse producent van geneesmiddelen heeft zich al gemeld. Toch zal het nog een jaar of twee duren voordat de overstap kan worden gemaakt van proef naar praktijk.

Voor de glastuinbouw biedt de productie van industriële grondstoffen kansen om aan de nieuwe marktvraag te voldoen. Tuinders moeten dan wel uit hun comfortzone komen. Het is een andere manier van opereren dan ze nu gewend zijn.

In de combinatie met de glastuinbouw zijn de nodige ‘quick wins’ te behalen. Door gewassen met bepaalde inhoudstoffen onder glas te telen, kunnen ze veel beter worden gecontroleerd, neemt de ziektedruk af, kan het productievolume worden opgevoerd en beter worden ingeschat.

Niet alleen voor de afnemers is een combinatie met de glastuinbouw voordelig, ook voor de tuinder kan het aantrekkelijk zijn. Doordat het om zeer specifieke gewassen en rassen gaat, is de financiële opbrengst per vierkante meter hoger dan bij gangbare gewassen. Dat maakt het voor tuinders in principe interessant. Exacte opbrengstcijfers zijn echter nog niet te geven.

Ondanks de mooie vooruitzichten, komt de teelt onder glas van industriële gewassen voor inhoudstoffen nog slechts aarzelend van de grond. Dat komt vooral doordat het ontwikkelen van de teelt, extractie van inhoudstoffen en beproeven van deze werkzame stoffen veel tijd vergt. Zolang nog niet is aangetoond dat toepassing van deze techniek inclusief het winnen van de werkzame stoffen ook daadwerkelijk uit kan, wacht de industrie nog met investeren.

Intussen zitten overheden als gemeente Emmen en provincie Drenthe niet stil. Zij steunen in Klazienaveen proeven met klaverachtige gewassen die een stofje produceren dat kan worden ingezet tegen hartfalen. Die stof is zo complex dat zij chemisch niet is na te maken. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Voorlichting over biobased
In Zuidoost Drenthe zijn diverse bedrijven actief op het gebied van de biobased economy, duurzame productie op basis van groene grondstoffen. Ze zoeken hierbij bewust samenwerking met andere bedrijven en kennisinstellingen. Dat biedt ook kansen voor agrarische bedrijven. De betrokken partijen hebben initiatief genomen voor een symposium op maandag 26 maart in Emmen om ondernemers de kansen te tonen. www.kvk.nl/haalwinstuit

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk het artikel 'Drentse tuinbouw proeft aan biobased'van Joost de la Court in Nieuwe Oogst van 24 maart 2012.

Lees hierover ook in het artikel 'Hoogwaardige stoffen uit kas' in Weekblad Groenten & Fruit.

Lees hierover het artikel 'Biobased innovaties heeft glastuinbouw nodig' in Groei 1 - april 2012; een uitgave van Stichting Tuinbouw Emmen.
Lees ook het artikel 'Biobased Ecenomy, kansen voor Glastuinbouw en Farmacie' in Groei 1 - april 2012; een uitgave van Stichting Tuinbouw Emmen.