Impuls voor innovaties Noordelijke en Emmer glastuinbouw
Ondernemers uit en gelieerd aan de tuinbouwsector in Emmen en Noord-Nederland gaan samen met Stichting CropEye en de gemeente Emmen (Jan Deuten en wethouder Nynke Houwing) innovatieve projecten en samenwerkingen stimuleren voor de glastuinbouw in Noord-Nederland. Als vertegenwoordiger vanuit de glastuinbouwsector is Cees Ruhé (LTO Noord Glaskracht) de drijvende kracht.

Hiertoe is een innovatieplatform opgericht (innovatieplatform PhytoGlasshouse Applications (PGA)). Het doel van dit platform is het ontwikkelen van duurzame economische bedrijvigheid door het realiseren van hoogwaardige en marktgestuurde productieketens voor bijvoorbeeld de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

Vanuit het innovatieplatform PGA worden diverse activiteiten geïnitieerd. Allereerst is dit het netwerk ‘Plantaardige grondstoffen (Biobased)’. Vanuit de voedingsmiddelen-, farmaceutische- en cosmetica-industrie bestaat een steeds grotere vraag naar nieuwe, innovatieve toepassingen vanuit de glastuinbouw. De reden hiervoor is dat de markt vraagt om natuurlijkere producten, bijvoorbeeld medicijnen en cosmetica gebaseerd op natuurlijke grondstoffen. Voor de glastuinbouw biedt dit kansen om naast de traditionele teelt van bijvoorbeeld groenten, bloemen en planten, ook de mogelijkheden te verkennen om aan deze nieuwe marktvraag te voldoen. Met andere woorden, welke nieuwe teelten kunnen aangewend worden en hoe kan de huidige teelt van groenten, bloemen en planten gebruikt worden voor andere toepassingen zoals het leveren van natuurlijke grondstoffen?

Ten tweede het ontwikkelprogramma Smart Greenhouse. Dit programma omvat business cases (marktvraag) gerelateerde projecten waarin nieuwe innovatieve technieken ten behoeve van glastuinbouwteelten worden onderzocht en toegepast, zoals een nieuwe vorm van mestgebruik (Mest met Meerwaarde, M3), AirQ; Grenzen voor Luchtkwaliteit en Water en Nutriënten (voedingsstoffen)management. Praktijkonderzoek op kleine schaal kunnen op basis van marktvraag uitgevoerd worden in het Bedrijven Centrum Klazienaveen, waar ook de proeftuin van Ron Peters is gevestigd.

Ten derde is samen met Sensor Universe (Sjoerd Meekma) en Syntens (Jeroen Beekhuizen) een start gemaakt met een netwerktafel SMART Greenhouse waarin het netwerk van Sensor Universe (o.a. sensortechnologie samen gebracht wordt met de markt (tuinbouw en verwerkende industrie). CropEye (Jolanda Heistek) is tafelheer van dit netwerk.

Enkele projecten van SMART Greenhouse zijn al in een vergevorderd stadium, waarmee de eerste successen van het innovatieplatform zich aftekenen.

Samenwerking
Het initiatief tot het oprichten van het innovatieplatform PGA komt vanuit de ondernemers in en gelieerd aan de tuinbouwsector en wordt ondersteund door Stichting CropEye en de gemeente Emmen. Echter, het zijn de ondernemers die de kansen moeten gaan grijpen. Dit kan alleen als zij structureel en intensief samen gaan werken, ook met bijvoorbeeld kennisinstellingen. Samenwerking zorgt voor kruisbestuiving en kennisuitwisseling, waardoor nieuwe toepassingen, nieuwe afzetmarkten en een consumentgedreven productie dichterbij komen. Door het oprichten van een dergelijk platform en de samenwerking tussen de diverse ondernemers en kennisinstellingen te stimuleren, zullen voor de glastuinbouw in het Noorden en dus ook in Emmen, nieuwe kansen en daarmee een nieuwe impuls gaan ontstaan. Ook wordt dan het netwerk naar andere afzetmarkten (voedingsmiddelindustrie, farma en cosmetica worden ontsloten).

Lees hierover het persbericht van de gemeente Emmen en een artikel in Vakblad Groenten & Fruit.