CropEye voert samen met WUR Glastuinbouw, EMS en Achmea/Interpolis een praktijkgericht onderzoek uit onder de naam Grenzen voor Luchtkwaliteit. Afgelopen winter zijn er op 4 praktijkbedrijven metingen verricht die hebben uitgewezen dat het doseren van CO2 met een WKK of ketel niet zonder risico’s is.

In februari zijn er op alle vier de praktijkbedrijven (Emmen, Venlo, Moerkapelle en Andijk) interactieve bijeenkomsten gehouden voor geïnteresseerde tuinbouwbedrijven. Het is belangrijk dat telers zich bewust worden van het risico van CO2 doseren wanneer er weinig ventilatie met buitenlucht is. Vanuit het onderzoek komt er meer inzicht in de risico effectgrenswaarden.

Het projectteam heeft de resultaten van de metingen gepresenteerd in een serie workshops in verschillende regio’s in het land. Eén tip die alvast gegeven kon worden is om niet hoger te gaan dan 800 tot 1000 ppm CO2. "Bij hogere CO2 concentraties is het risico groter dan de toegevoegde waarde", aldus Tom Dueck (WUR). Verder is het meten van rookgassen op plantniveau cruciaal. Dit tonen Frank Kempkes (WUR) en Jan Kees Boerman (EMS) aan op basis van de praktijkmetingen. Belangrijk is ook om dagelijks een rondje langs de CO2 doseerinstallatie te lopen om kansen op risico’s te verkleinen. De onderhoudsbeurten zijn belangrijk, maar ook inzicht in de trends van de rookgassen na de WKK/Ketel zijn onderdeel van de risicobeheersing. Peter van der Sar van Achmea/Interpolis heeft op basis van praktijkvoorbeelden en een techniekscan hier praktische handvaten voor gegeven

Eind mei worden er nog 4 interactieve bijeenkomsten georganiseerd in de verschillende regio’s (Zuid-Holland, Noord-Holland, het noordoosten en het zuiden van Nederland). Lees hierover meer in de Agenda.