Op www.energiek2020.nu zal regelmatig de weblog van Jolanda Heistek te lezen zijn.

Lees in de huidige weblog nu meer over: "Zorg voor schone lucht is onderdeel bedrijfshygiëne".
Onzichtbare stoffen in de kaslucht kunnen een gewas flink remmen in groei en ontwikkeling. Telers vertelden in dit onderzoek vanuit eigen ervaring, dat schone kaslucht wel 10 tot 20% meerproductie kan geven.

Afgelopen vijf jaar hebben we samen met hen en met onderzoekers en deskundigen uit het bedrijfsleven in kaart gebracht waar die schadelijke stoffen vandaan komen en hoe gevoelig gewassen zijn voor gassen zoals etheen en NOx. 

Uit onze inventarisatie bleek dat met name de rookgassen uit de WKK goed in de gaten moeten worden gehouden. De plaats waar de WKK staat en onderhoud van de installatie zijn daarom heel belangrijk. Wij adviseren telers om één persoon op het bedrijf verantwoordelijk te maken voor de WKK. Laat hem of haar dagelijks de stookruimte controleren; zijn de waardes op de verschillende meters in orde, zijn er geen plasjes olie op de grond, ruikt het niet ineens een beetje vreemd? Iemand die daar iedere dag naar kijkt, merkt het al snel als er iets niet klopt. Er kan dan snel actie worden ondernomen.

Maak medewerkers bewust
Vaak beseffen mensen zich ook onvoldoende dat de schadelijke stoffen in de kas overal vandaan kunnen komen. Een bladblazer of een stationair draaiende vrachtwagen bijvoorbeeld, blaast gewoon heel veel uitlaatgassen de kas in. Zorg ervoor dat alle medewerkers zich dit realiseren. Voorkom dat die motoren onnodig draaien en installeer zo mogelijk een afzuiginstallatie.

Ook is het CO2-doseren met rookgas niet zonder risico’s. Het is belangrijk om te realiseren dat een CO2-concentratie hoger dan 1.000 ppm helemaal niet zinvol is. Het gewas zit bij 800 tot 1.000 ppm op z’n maximum qua productie. Bij hogere concentraties neemt het risico op schade door ongewenste stoffen verder toe. Ook is het slim om de kas niet vol verse rookgassen te zetten als de ramen dicht zijn en voorlopig dicht blijven.

Schone kaslucht is een onderdeel van bedrijfshygiëne. Er is een leverancier bezig met het ontwikkelen van een snuffelapparaat voor etheen en NOx. Ik hoop dat die meetapparatuur binnenkort op de markt is. Meten is weten, ook in dit geval. Telers moeten dagelijks bezig zijn met de luchtkwaliteit in de kas. Komend jaar gaan we nog een aantal zaken verder uitzoeken. We zullen met name in beeld brengen welke maatregelen kunnen worden genomen om risico’s van verhoogde concentraties schadelijke stoffen nog beter te verkomen 

Binnenkort komt er een praktische checklist digitaal beschikbaar. Telers kunnen dan voor een hun eigen bedrijf een actieplan op maat samenstellen.

Het Ministerie van EL & I en het Productschap Tuinbouw financieren dit onderzoek in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Bron: www.energiek2020.nu