Den Haag heeft per 31 maart 2016 de primeur om een stadslandbouwproject van allure te huisvesten. Het gebouw heeft een “dak van glas”, of zoals u wilt een kas op het dak. Het heeft even, maar je hebt dan ook wat. De visionaire inschatting van de gemeente Den Haag is juist geweest. Produceren van vers voedsel binnen de stadsmuren is businesswise interessant en geeft invulling aan een groeiende trend van behoefte, zichtbaarheid en nabijheid van voedselproductie.

Het is een prestatie van formaat, niet zozeer de kasbouwen…dat kunnen we wel….maar meer het businessconcept en zaken m.b.t. regelgeving.

En wat heeft de glastuinbouw hier nu mee te maken. Het project is 3 jaar geleden gestart met partijen die Den Haag een logische plek vonden om stadslandbouw te realiseren. Er is toen ook gesproken met partijen uit de glastuinbouw. Over het algemeen, aantal toeleveranciers daarbuiten gelaten, keek men er wat achterdochtig naar. De opmerking: “nu willen ze een kas op een dak bouwen van een gebouw….terwijl in het Westland kassen leegstaan” galmt nog na, een Pavlov-reactie van Nederland-productieland.  Dat was en is jammer omdat de onderliggende stroming razend interessant is: dichtbij, zichtbaar en transparant voedsel produceren, meteen daaraan gekoppeld nieuwe kansen om waarde toe te voegen aan producten, en ketenverkorting plus meer rendement voor producent.

Onbekend met en onzichtbaarheid van de Glastuinbouw blijft een risico voor de sector. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om tot regionale voedselketens te komen. Glastuinbouw moet daar echt op inspringen en niet alleen als passieve leverancier maar participerend. Voordat je het weet zit je weer gevangen in je aanleverende rol en ben je weer de “kostenpost”. Een HelloFresh is er zo’n eentje. Waar blijven de nieuwe coöperaties van producenten die regionaal leveren i.p.v. mee te deinen met de fluctuaties van de grote internationale versstromen.

Voor meer informatie, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159

01-04-2016


Lees dit nieuwsbericht ook als weblog in SierteeltNet en GroenteNet