Afdrukken

De BioBased Economy (BBE) biedt economisch perspectief voor de agribusiness in Zuid-Oost Drenthe, als nieuwe markten en werkgelegenheid. Om deze activiteiten een doelgericht en duurzaam karakter te geven, zijn stappen gezet naar het oprichten van een innovatieplatform Groene Economie (PGA: Phyto Glasshouse Applications) en een innovatieprogramma SMART Greenhouse, waarin de kennis van plantinhoudstoffen en sensortechnologie bijeenkomen. Hiervoor zijn enkele businesscases uitgewerkt samen met de verwerkende industrie. De vraag en behoefte is aanwezig, het aanbod ligt er, nu is het momentum om verder te bouwen naar business succes.
Hiervoor wordt een kennisprogramma BioBased Economy & Agribusiness uitgewerkt met de sector, (verwerkende) industrie en stakeholders.

Om betrokkenheid, duurzaamheid en continuïteit te borgen is vraagsturing vanuit de markt noodzakelijk. De marktvraag komt van tuinbouwondernemers, toeleveranciers en verwerkende industrie. Aangevuld met de kennis van kennisdragers. Een eerste succes is de teelt van een gewas met daarin de juiste inhoudstoffen voor een medicijn tegen hartfalen (zie onze Nieuwsbrief 3, oktober 2011).

De tweede kritische succesfactor ligt in de crossover tussen de topsector Tuinbouw & uitgangsmaterialen, Chemie, Agro&Food in het kansrijke gebied van de biobased economy. De aansluiting met andere sectoren en ondernemers vraagt ruimte en tijd voor het bouwen en behouden van vitale ondernemersnetwerken en daaruitvolgende businesscases. Deze stap is niet voor iedere individuele ondernemer direct mogelijk. Het vraagt om procesvaardigheden en samenwerkingsverbanden, die keten gericht zijn. 

CropEye is als kennismakelaar, innovatieregisseur en netwerkorganisator in staat om die eerste stap samen met ondernemers te maken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer hierover in de flyer Smart Greenhouse of bij onze activiteit Sensortechnologie in de glastuinbouw