Drie initiatiefnemers in Programma Precisie Landbouw (PPL) hebben samen met drie andere innovatieve bedrijven de handen ineengeslagen om te investeren in de  bevordering van verantwoorde productie, distributie, opslag en aanwending van spuiloog. Zo kan in  de hele spuiloogketen de kwaliteit van de operaties geborgd worden. 

Het gaat om:

  • CZAV (productie en afzet van spuiloog en van meststoffen op basis van spuiloog), initiatiefnemer in PPL
  • DLV-Plant (bemestingsadviezen) ,
  • Inno-plus (productie van luchtwassers),
  • Landbouwcommunicatie ( kwaliteitsborging in de spuiloogketen , productie precisiebemester- slangenpomp, website www.spuiloogadvies), initiatiefnemer  in PPL
  • Mestac (collectie en  distributie),
  • Rusthoeve  (landbouwkundig gebruiksonderzoek)
  • Slootsmid (zodebemester-PPL voor emissiearme toediening van spuiloog in combinatie met de zodebemesting)  initiatiefnemer in PPL.

Kennis
De kennis die de bedrijven ieder op hun terrein hebben is van onschatbare waarde voor een snelle adoptie van het gebruik van spuiloog. Om deze kennis  op een efficiënte manier beschikbaar te stellen aan producenten en gebruikers van spuiloog wordt tijdens de Agrarische Dagen Someren, komend weekend de website www.spuiloogadvies.nl gelanceerd. Bezoekers van de site vinden hier informatie over  toepassingsmogelijkheden, kwaliteitseisen, logistiek, opslag, toedieningsapparatuur en ervaringen van collega’s. Uiteraard kan men op deze website ook terecht voor advies.

Bevordering
Het verantwoord  gebruik van spuiloog verdient een actieve bevordering, omdat het aanbod ervan aanzienlijk zal toenemen, aangezien steeds meer intensieve veehouders overgaan op het  wassen van stallucht. Hierbij ontstaat spuiloog,  een vloeibare stikstofmeststof met een gehalte N dat varieert tot 10% per gewichtseenheid.  Vorig jaar bleek tijdens onderzoek uitgevoerd door PPO Westmaas, PPO Lelystad en het NMI, dat spuiloog een uitstekende vervanger is van stikstofkunstmest, zowel voor de bemesting van grasland als voor de bemesting van akkerbouwgewassen.

Alles over spuiloog is te vinden op: www.spuiloogadvies.nl

Download hier het persbericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herre Bartlema, Landbouwcommunicatie BV, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 - 51 59 60 92 of op www.pplnl.nl

In PPL investeren het landbouwbedrijfsleven en het ministerie van EL&I in hulpmiddelen en voorwaarden voor innovatieve Controlled Traffic Farming, Bemesting en Gewasbescherming.