Waardecreatie in top van BioBased piramide is mogelijk voor glastuinbouw. Dit wordt aangetoond in het ‘Digitalisproject’ in Emmen. CropEye is projectleider van dit project waaraan verschillende partijen meewerken; Proeftuin BCK, plantinhoudstoffen expert SU Biomedicine en marktpartij Boehringer Ingelheim. ‘Vanuit de markt is de vraag bij ons neergelegd om  te kijken of Digitalis mogelijk onder glas geteeld kan worden. “

De marktvraag is door het  Innovatieplatform Phyto Glasshouse Applications & Innovations verbonden met tuinbouwondernemers en kennisdragers. Ook het Kenniscentrum Plantenstoffen en LTO Noord heeft een aandeel; het ondersteunt de haalbaarheidsstudie financieel. Jolanda Heistek heeft als kwartiermaker van PGA&I een centrale rol binnen dit project samen met de Stichting Tuinbouw Emmen, gemeente Emmen en Provincie Drenthe.

Uit de bladeren van de plant Digitalis, ook wel bekend als Vingerhoedskruid, wordt digoxine geëxtraheerd. Deze stof is onmisbaar voor medicijnen tegen hartfalen. Nu hartfalen steeds vaker voorkomt neemt het belang van de stof alleen maar toe. Hoe waarborg je de leverzekerheid en de constante kwaliteit van deze stof? In het tuinbouwcluster PGA&I in Emmen werkt men aan de oplossing.

Digoxine is niet te synthetiseren en moet uit plantmateriaal worden geïsoleerd. Om de aanvoer van voldoende digoxine te bewaken wordt Digitalis op verschillende locaties in de buitenlucht geteeld. Men is daarbij volledig afhankelijk van de weersinvloeden.

Kwaliteitsproduct
Om de leverzekerheid te vergroten is het bevorderlijk om Digitalis onder glas te telen. In 2011, heeft een verkennende studie aangetoond dat dat daadwerkelijk mogelijk is. In een glastuinbouwbedrijf kan je allerlei omgevingsfactoren beïnvloeden. Op deze manier is het mogelijk om een veel homogener product te telen en de kwaliteit te verbeteren en te borgen.

In de komende haalbaarheidsstudie wordt Digitalis in de proeftuin BCK, Klazienaveen ingezaaid onder vier wisselende teeltomstandigheden. Zo moet duidelijk worden onder welke condities de optimale teeltproductie tot stand komt. Uiteraard letten we daarbij niet op het uiterlijk van de Digitalis, maar op de meest efficiënte productie van de plantinhoudstof Digoxine. Eind volgend jaar, als de bemonstering is afgerond, verwachten we meer duidelijkheid te hebben. En kan een volgende stap naar opschaling van de productie plaatsvinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51216159