Het Innovatieplatform PGA&I neemt steeds duurzamere vormen aan en verankerd in de noordelijke provincies en met verschillende kennisclusters. Inmiddels hebben verschillende personen zich bereidt gevonden om op persoonlijke titel en vanuit hun eigen bedrijf/netwerk zich inzetten voor het platform en de betrokken ondernemers. De ambassadeurs zijn ondernemers uit de agro-tuinbouw sector en experts op gebied van onderwijs, onderzoek, advies, financiering en belangenorganisaties. Hierdoor wordt de draagkracht van het platform verbreedt en is er meer perspectief op rendabele business cases. Het ambassadeursnetwerk fungeert als klankbord groep voor PGA&I, maar is ook actief in de lobby naar nieuwe netwerken en business cases.

Samen met het ambassadeursnetwerk worden bijeenkomsten georganiseerd met het bedrijfsleven. Op dinsdag 20 november 2012 was het thema Kansen Tuinbouw en Food. Een grote opkomst van ca. 40-50 personen was aanwezig bij het Business Centrum Klazienaveen de Proeftuin van het Noorden. Onder de aanwezigen leden van de Tuinbouw Businessclub Emmen, noordelijke ondernemers, vertegenwoordigers van de topsector Agro&Food en lokale overheid.

Cees Ruhé, voorzitter Stichting Tuinbouw Emmen en LTO Noord Glaskracht (sectie Drenthe Groningen) opende de bijeenkomst. Vanuit het perspectief van de Noordelijke tuinbouw heeft hij het speelveld geschetst tussen de verschillende netwerken; Greenport Noord en het topsectoren beleid o.a. de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal.

Jan Buining, directeur Basic Supply Group en secretaris Innexsus (samenwerkingsverband ondernemingen binnen de noordelijke voedingsmiddelenindustrie) gaf zijn visie over verbinding plantaardige sector en food industrie. Groenten hebben alle voordelen voor ons lichaam en nauwelijks nadelige inhoudstoffen. Dus voor een gezond leven, healthy ageing, is het eten van meer groenten een noodzaak. Een uitspraak die de aanwezige tuinbouwondernemers zeer konden waarderen. Maar hoe maken we dat de keten duidelijk?

Jolanda Heistek, kwartiermaker PGA&I, heeft de visie van PGA&I nogmaals geschetst en de verbindingen met bestaande netwerken. Op basis van de opmerkingen van de vorige spreker en de activiteiten binnen PGA&I is de cross-over Tuinbouw vs. Agro&Food een logische stap. Zie presentatie.

Vanuit deze eerste bijeenkomst wordt de cross-over Tuinbouw en Agro&Food verder uitgewerkt en zullen er verdiepingsbijeenkomsten worden georganiseerd die moeten leiden tot gezamenlijke business cases, met tuinbouwondernemers en de Food industrie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.