Het is economisch en technisch haalbaar en qua wetgeving zeer hoopvol om m.b.v. circulaire meststoffen het overgrote deel van de “landbouwkundige” bodem van de Zuid-Hollandse eilanden te voeden, aansluitend bij de ambitie van de provincie Zuid-Holland om een groter deel van de bodem in de provincie Zuid-Holland circulair te voeden (direct of indirect) met plantaardige reststromen, aldus de rapportage van CropEye, Agrimaco en Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid.
De Provincie Zuid-Holland, Waterschap Hollandse Delta, Gemeente Hoeksche Waard en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) laten onderzoek doen naar een duurzamer beheer van landbouwbodems in Zuid-Holland. Onderzoeksvragen zijn o.a.:
- In hoeverre kan lokaal/regionaal beschikbare biomassa met behulp van diverse technologieën optimaal geschikt gemaakt worden voor de voeding van het bodemleven, zodat dat bodemleven weer voor optimale plantenvoeding en gewasopbrengst kan zorgen?
- En is dat niet alleen technisch haalbaar maar ook financieel interessant?
- Zijn er nog andere positieve milieueffecten te verwachten zoals minder uitspoeling en minder bestrijdingsmiddelengebruik?
De beschikbaarheid van relevant plantaardige afvalstromen en de verwachte minerale voedingswaarde voor het gewas en tevens de beschikbaarheid van relevante technologieën/productieprocessen om uit deze afvalstromen adequate bouwstenen te produceren maken het concept CBF haalbaar. Een groep personen uit het bedrijfsleven en (semi)overheid heeft via drie bijeenkomsten actief meegedacht. In de vervolgfases zullen deze in toenemende mate een participatieve rol gaan spelen.
Mocht u hierin interesse hebben, neem dan contact op met Daan Kuiper, 0651216159,