In samenwerking met Agrimaco en InHolland hebben we op 1 november een aftrap gehad met een 6-tal prominente stakeholders om te discussiëren over het belang van de bodem voor diverse stakeholders. Landbouw, natuur, recreatie, waterwereld, klimaat etc. hebben allemaal de bodem in toenemende mate hoog in het vaandel! Maar….wat zijn de universele waarden van de bodem die elke stakeholder eerbiedigt….waar vindt het integrerend denken plaats…..waar wordt de bodem bewaakt. 

Rumoer in de landbouw; het huidige systeem kraakt in de voegen. De biodiversiteit op de tocht, mestbeleid faalt zowel qua logistiek en uitrijden als ammoniakbeleid. We draaien aan allerlei knoppen op gebied van wet- en regelgeving, terwijl de fundamentele discussie nauwelijks gevoerd wordt. De belangen op korte termijn zijn groot, echter strategisch zijn ze irrelevant als het op “overleven” aankomt. Ook de klassieke kenniswereld staat met de handen omhoog: natuur-inclusieve landbouw is een fijne slogan maar qua uitwerking…. De WUR als grondlegger van het huidige systeem is nog niet klaar om de hand in eigen boezem te steken. Nieuwe coalities zonder geschiedenis en over de klassieke verschotting heen zijn nodig.

Wilt u meer informatie neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159

Lees ook het nieuwsitem van de nieuwsbrief van Agrimaco.