De glastuinbouwsector reageert vanuit ‘de onderbuik’ op de maatschappelijke trend van stadslandbouw door het af te serveren als idealistisch en irrationeel. Wageningen UR-Glastuinbouw en CropEye willen de realiteit nu wel eens boven water hebben: de plussen en de minnen van stadslandbouw; de waarheden en onwaarheden. Biedt stadslandbouw een kans of niet?

Water en voeding is van alle tijde en naast licht de basis voor het gewas. Terwijl de teeltsystemen steeds ingewikkelder worden lijkt de kennis van water en voeding in de verdringing te komen. Een begrip als pH wordt dagelijks gebruikt maar of men echt door heeft wat het betekent…en wat de pH bepaalt? De kwaliteit van water en voeding is bij substraatgebruik, recirculatie, ontsmetting, middelengebruik etc. best vaak in het geding. De strakkere eisen m.b.t. watergebruik en milieu-emissies leggen de lat nog hoger.

Welke ondernemer start in deze ruimte een nieuw bedrijf en gaat groente, fruit of andere producten telen? In een gedeeltelijk leeg kantoorpand in de Televisiestraat is daarvoor op de 4e en 5e etage 3000 m2 beschikbaar. Op het dak (1000 m2) kan een kas worden gebouwd en op de begane grond is er een ruimte van 200 m2, die geschikt is voor de verkoop van producten in bijvoorbeeld een winkel of in een restaurant. Bent u een ondernemer met een groen hart en vernieuwende ideeën? Doe mee aan de ondernemers-challenge en bekijk dit filmpje.http://youtu.be/qu9woEC_gkw               

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben het economische jaarprogramma 2013 vastgesteld. Daarin staat wat de provincie en haar partners dit jaar willen bereiken in de regionale economie. Vijf thema's vormen het uitgangspunt voor de inhoud van het jaarprogramma, waaronder de versterking van de agribusiness.