Ik las dat Greenport West/Oostland de fossiele energie gaat afzweren en dit enthousiaste voornemen wordt innovatief genoemd; tja, het was innovatief toen de koplopers hun nek uitstaken zoals gebr. Duijvensteijn en van den Bosch.....maar nu is het logisch volgen en verstandig zijn. Dit niet op basis van visie, maar uit economische noodzaak. Men gaat zelfs zover om bepaalde tegenmeningen nu als fossiel af te schilderen; dat klinkt als een net gestopte roker die nu andere rokers gepassioneerd probeert te bekeren voor eigen zielenheil. Laten we de lat wat hoger leggen!

Innovatief is als je nu de visie hebt dat de ecologisering van de glastuinbouw een kansrijke noodzaak is; als je nu doorziet dat de kracht van de plant incl. het wortelstelsel uitgangspunt wordt van de teelt. Al de rest is "slechts" voorwaardenscheppend. Een klimaat, een voeding, een substraat, een watermanagement etc. helpt een optimum te bereiken tussen productie en weerbaarheid.....en dat betekent nadrukkelijk niet dat we in de nabije toekomst genoegen moeten nemen met lagere productievolumes. Dat is achteruit denken, dat is binnen de kaders denken.

Het gaat nadrukkelijk om een systeeminnovatie met alle fases die erbij horen; mijn inziens praten we hier over een vernieuwing van het niveau "steenwol" en "kas als energiebron".
Pioniers als bv Koppert hebben de visie en daar vanuit hun core invulling aan gegeven, respect daarvoor. Dan heb je lef en ballen. We gaan er echter daarmee niet komen. De uitdaging overstijgt kennis, kunde en wellicht investerend vermogen van het individuele bedrijf.
Er is een initiatief nodig: Een groep van bedrijven die "willen en kunnen en mogen" omdenken, met als belangrijke proceselementen:

1. De plant staat centraal en niet het gewas
2. Weerbaarheid van de plant als economische factor i.p.v. productie
3. Systeem/proceskunde en biomathematica als startdisciplines i.p.v. gewas- en klimaatkunde

Het zou fantastisch zijn om met een aantal bedrijven te starten; denken, nadenken, ontwerpen/beelden maken: een stevige, energieke groep, die ook de tijd krijgt/mag nemen. Dit initiatief meteen zeer breed maken met alle bekende partijen lijkt me niet de eerste aanpak waarbij innoverend gedrag voorop staat. Dus geen PPS-gedoe waarbij maximalisering van innovatiegedrag niet geborgd is. Laat 2016 het startjaar worden van de route om in 2025 zichtbaar "geecologiseerd" te zijn.

Voor meer informatie, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0651216159

07-01-2016