We hebben de neiging om nu ook relatieve nieuwe biomassa aan te wenden voor energie-generatie, en tegelijkertijd wordt op de biomassa een beroep gedaan als een renewable grondstof. Het zich rijk rekenen is begonnen terwijl het behoud van biomassa of liever het herstel van biomassa nauwelijks aan de orde komt. Zonder voldoende biomassa, en vooral zonder voldoende biomassa in de actieve koolstofkringloop is strategisch gezien “het biomassaverbruik” door/voor andere doeleinden een doodlopend spoor.

Agrimaco, Omgevingsdienst Zuid-Holland en CropEye werken aan een projectopzet waarbij het noodzakelijke behoud van biomassa niet onderaan de value-piramide staat maar juist aan de top.

                                 

Hoeveel biomassa opbouw is er nodig om een kringloop in stand te houden die niet alleen biomassa genereert maar ook de gewenste ecosysteemdiensten vervult. De waarde toekenning aan deze functies van de biomassa zal een projectdoel zijn en vergeleken worden met de andere veelal korte-termijn doelen van biomassa gebruik. Daarnaast zullen ideeën gegenereerd worden hoe deze biomassa toe te dienen aan de bodem en wel in de vorm van multifunctionele meststoffen gegenereerd uit plantaardige en organische reststromen.

Mocht u interesse hebben, neem dan contact op met Daan Kuiper, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0651216159