In samenwerking met NMI, CropEye en Wageningen UR is PION gestart met de organisatie van het project Boeren & Agrodiversiteit. Hoofddoel van dit project is om melkvee- en akkerbouwondernemers in de Peel te begeleiden hun bedrijf robuuster te maken, met agro- biodiversiteit als belangrijke maar zeker niet als enige invalshoek.

                                               
Deelnemers gezocht !!
Omdat er sprake is van een praktijkproject zijn we op zoek naar enthousiaste deelnemers die de komende 2 jaren gaan uitzoeken hoe agrobiodiversiteit gebruikt kan worden op het eigen bedrijf. Behalve het stimuleren en gebruik maken van agrobiodiversiteit is het voor de ondernemer van groot belang dat de te nemen maatregelen ook economisch voordeel met zich meebrengen.
De deelnemers gaan daarom aan de slag op hun eigen bedrijf en kunnen daarbij verschillende maatregelen testen en vervolgens beoordelen op hun rentabiliteit. In het project is veel plaats en ruimte gemaakt voor eigen ideeën van ondernemers en de vaktechnische begeleiding van het project zal er dan ook op gericht zijn om deze ideeën helpen tot wasdom te brengen. Uiteindelijk kunnen de resultaten van de maatregelen en de ideeën door andere bedrijven gebruikt worden om de eigen bedrijfsvoering aan te passen.

AgroBiodiversiteit
AgroBiodiversiteit is niet hetzelfde als biologische landbouw. AgroBiodiversiteit kan gezien worden als natuurlijke diversiteit in planten, soorten en processen die gebruikt wordt om goedkoper, schoner en veiliger te boeren. De diversiteit om ons heen neemt af, daardoor worden we kwetsbaarder voor ziekten, plagen en extreme weersomstandigheden. Door aan de slag te gaan met maatregelen rond bemesting, teelt, bodem, veevoeding, economie wordt vaak ook de agrobiodiversiteit positief beïnvloed. Dat is in het belang van boer, burger en overheid.

Eerste groep boeren aan de slag
Na een wervings- en selectieproces van potentiële deelnemers kan een groep ondernemers aan de slag met maatregelen in het kader van AgroBiodiversiteit. Deelname staat open voor alle melkveehouders en akkerbouwers in de Peel en iedereen kan zich dan ook opgeven voor deelname in het project. Na deze opgave zal in onderling overleg worden bepaald in welke vorm of mate een bepaalde ondernemer kan participeren in het project.
De eerste groep deelnemers zal gaan ontdekken wat AB is, kunnen hun eigen ideeën over hun bedrijfsvoering in relatie tot AB toetsen, leren welke voordelen en nadelen AB kan hebben en maken vervolgens een plan voor het eigen bedrijf. Dit plan wordt in de praktijk toegepast waarbij ook van elkaar geleerd kan worden.

Informatiebijeenkomst boer zoekt biodiversiteit
Op woensdag 26 januari 2011 was er een informatiebijeenkomst, waar alle melkveehouders en akkerbouwers uit de Peel van harte welkom waren. Op deze middag hebben de leden van de begeleidingsgroep zich voorgesteld, werd er verdere informatie verstrekt en was er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Wilt u meer informatie over dit project ontvangen, dan kunt u contact opnemen met: 
Jan van der Zwaan van PION - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 29352195
Marjoleine Hanegraaf van NMI - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 29037103
Daan Kuiper van CropEye - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 06 51216159


Het project Boeren en Agrobiodiversiteit wordt medegefinancierd wordt door Provincie Noord Brabant en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Andere financiers zijn ZLTO en Landbouw Innovatie Brabant (LIB).

                                 

Europees landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland”