Afgelopen twee jaar is met 18 tuinbouwondernemers gewerkt aan de randvoorwaarden voor een praktijkgericht teeltdashboard. Een belangrijk onderdeel van een teeltdashboard is een groeimodel.
Voor drie verschillende gewassen (paprika, Phalaenopsis en gerbera) is veel aandacht besteed aan het valideren en ontwikkelen van de groeimodellen.

Het afgelopen half jaar zijn de gebruikseisen van de verschillende tuinbouwondernemers voor een teeltdashboard geïnventariseerd. Met de ondernemers is geconcludeerd dat o.a. de keuze voor het afzetkanaal - en de daarbij behorende plantkwaliteit – bepalend is voor het teeltplan, als startpunt van een teeltdashboard. Die keuze is ook bepalend voor de kritische teeltfactoren.
Deze kritische succesfactoren zijn in het project vastgesteld. Het teeltdashboard maakt de belangrijkste factoren inzichtelijk en maakt het mogelijk om deze onderling te vergelijken, ook met andere databronnen zoals gewasregistratie, klimaatcomputer en sensoren. Door het aangeven van grenswaarden voor kritische factoren, wordt het overzichtelijk waarom bepalende teeltfactoren niet goed verlopen en hoe deze dan met de hoogste efficiëntie kunnen worden bijgestuurd. Zowel uit teeltkundig als bedrijfseconomisch oogpunt.

De volgende stap
Komende periode worden de gebruikerseisen verder uitgewerkt in een functioneel en technisch ontwerp van het teeltdashboard. Ook wordt gekeken op welke manier de volgende stap gemaakt kan worden voor QSense; van verkenning naar implementatie.

QSense is een initiatief van CropEye, GreenQ, Global Grow Services, WUR Glastuinbouw en LTO Groeiservice. QSense wordt gefinancierd door de partners, het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie (Subsidieregeling Clusterregeling Zuid-Holland, Kansen voor West) en Interpolis.


Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.