Greenport ontmoet Mainport
Op donderdag 22 september jl. is het QSense platform met 25 ondernemers (waaronder 15 tuinbouwbedrijven en 5 toeleveranciers tuinbouw) op bezoek geweest bij MOT
Er is een uitstap gemaakt naar de chemie/olie sector om inzicht te krijgen in de toekomstige mogelijkheden van procesmonitoring, risicomanagement en dashboarding. De tuinbouwondernemers zijn door MOT geïnformeerd over de stappen die genomen zijn om het complexe olieopslag en distributie proces te beheersen en risico’s uit te sluiten. Ze hebben een uitgebreide rondleiding gekregen en de geavanceerde procescontrole kamer, het hart van het bedrijf, gezien. Door kennis en ervaring te delen kunnen de verschillende sectoren van elkaar leren; een praktisch voorbeeld van Nederland kennisland en versterking tussen topsectoren.

MOT is één van de grootste olieterminals ter wereld. Als joint venture van bekende oliemaatschappijen vervullen zij al 39 jaar een belangrijke functie in de logistieke keten tussen olieproducenten en de vijf Nederlandse raffinaderijen. Als QSense projectregisseur heeft CropEye contact gelegd met andere sectoren voor kennisintegratie naar de tuinbouw. MOT is een voorbeeld van samenwerking binnen de chemie en was direct bereid om de kennis over procesmonitoren en risicobewaking te delen. Tijdens de uitgebreide rondleiding konden de deelnemers dit systeem in de procesmonitoringruimte in werking zien. Tijdens de unieke rondleiding over het terrein en de discussie bijeenkomst is de link gelegd naar de tuinbouw. Tijdens het vervolg van het programma hebben de deelnemende tuinbouwbedrijven de procesmonitoring en risicobeheersing kennis vertaald naar hun eigen bedrijf en de toekomst van dashboarding voor de gehele tuinbouwsector.

QSense is een initiatief van CropEye, Green Q, Global Grow Services, WUR-Glastuinbouw en LTO Groeiservice. Het doel van QSense is het ontwikkelen van een praktisch toepasbaar analyse- en adviessysteem, waarin sensoren, plantmodellen, gewasregistratie en economische factoren worden gecombineerd tot een geïntegreerd productieadvies voor de ondernemer. In dit project worden de uitgangspunten voor een dergelijk systeem vastgesteld en ontwikkeld zoals plantmodellen, kengetallen, dashboardfuncties, enz.
QSense is gefinancierd door de partners, het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie (subsidieregeling Clusterregeling Zuid-Holland, Kansen voor West) en Interpolis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: CropEye; Projectregisseur QSense
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees hierover ook in de Nieuwsbrief van MOT.