De Scoutbox van Cropwatch, voor een efficiëntere aanpak van plagen in de kas. Solynta’s hybrideveredeling voor aardappels, die de aardappelveredeling ingrijpend verandert. Vruchtensappen met de eigenschappen van vers en toch drie weken houdbaar, geproduceerd door Hoogesteger. Deze initiatieven zijn door de vakjury genomineerd voor de Food Valley Award 2012. Ze scoorden het hoogst op de belangrijkste criteria: innovativiteit, economische haalbaarheid en samenwerking. Tijdens de Food Valley Expo op 25 oktober is bekend gemaakt wie van deze drie genomineerden de winnaar werd van de Food Valley Award 2012.

Scoutbox® maakt de beheersing van insectenplagen efficiënter
De moderne glastuinder beschermt zijn groente, fruit en bloemen tegen insectenplagen door middel van geïntegreerde gewasbescherming. Dat betekent biologisch beschermen als het kan, en chemisch als het moet. Om te weten wanneer welk middel, methode of natuurlijke vijand in welke hoeveelheid en op welke plek nodig is, inventariseren dagelijks honderden scouts de aanwezige insecten in de kassen. Als het aan Cropwatch ligt, behoort dit tijdrovende en specialistische werk tot het verleden. Hun innovatie, de draagbare, semiautomatische Scoutbox®, maakt foto’s van de vangplaten voor insecten en stuurt die door naar de centrale server van Cropwatch. Vervolgens identificeert en telt een softwareprogramma de aanwezige insecten. Dankzij een code op de vangplaat wordt de telling automatisch gekoppeld aan een bepaalde plaats in de kas, zodat klanten in de online rapportages op een plattegrond de plagendruk zien. Op dit moment is software beschikbaar voor het herkennen van witte vlieg, trips en Macrolophus, voor een tiental andere plaaginsecten wordt deze nog ontwikkeld. Het systeem is eenvoudig in te passen in bestaande automatiseringssystemen in de tuinbouw. “De Scoutbox® is pas sinds begin 2012 op de markt, wij zijn vereerd met de nominatie”, aldus Joke de Jong, Managing Director van Cropwatch.

Food Valley Award
De Food Valley Award 2012 wordt uitgereikt tijdens Food Valley Expo op 25 oktober in Congrescentrum Papendal in Arnhem
. Met de uitreiking van de Food Valley Award bekroont de stichting Food Valley het meest innovatieve initiatief op voedings(gerelateerd) gebied. In de jury van de Food Valley Award 2012 hebben zitting: J. Maat, Algemeen directeur Topinstituut Food and Nutrition (juryvoorzitter), A. Mensink, Director International Relations & Projects stichting Food Valley, J. Nelissen, Directeur Newtricious B.V., H. Verhagen, Hoofd Centrum voor Voeding en Gezondheid RIVM, H. de Vries, Directielid Waterschap Hollandse Delta en G. van Oord, Directeur IXL Netherlands B.V. Meer informatie over de genomineerden en de Food Valley Award is te vinden op www.foodvalleyaward.nl.

Bron: Stichting Food Valley 19-6-2012

Bekijk hier het filmpje van de genomineerde Scoutbox.

Wilt u meer informatie over de scoutbox neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.scoutbox.nl