De Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) heeft onder meer Economische Zaken en Innovatie in zijn portefeuille. Enkele maanden geleden maakte hij tijdens een conferentie in de Stenden Hogeschool in Emmen kennis met innovatie in de glastuinbouw. Hij was aangenaam verrast toen hij hoorde dat een innovatieplatform al veel initiatieven heeft genomen en dat er zelfs al testteelten zijn in Klazienaveen. De uitnodiging om zelf een kijkje te komen nemen nam hij graag aan zodat hij donderdag een bedrijfsbezoek bracht aan het Business Center Klazienaveen (BCK), gevestigd aan de Gantel in Klazienaveen.

Daar werd hij door Cees Ruhé van de Stichting Glastuinbouw Emmen welkom geheten.
Projectmanager Innovatieplatform Biobased Agribusiness Jolanda Heistek hield een presentatie over de biobased innovaties. In de kassen van BCK worden sinds 2009 innovatieve producten geteeld. Het gebruik van natuurlijke grondstoffen voor gezonde voeding, ecologisch verantwoorde cosmetica en fijn chemicaliën is sterk in opkomst. Bovendien wil de farmaceutische industrie steeds vaker natuurlijke grondstoffen uit planten als bron voor medicijnen. Hierbij is het noodzakelijk om op een marktconforme, efficiënte en zeer gecontroleerde manier grote hoeveelheden hoogwaardige plantstoffen (Phyto) te produceren. Glastuinbouw is hiervoor zeer geschikt. Door een drastische wijziging van de huidige strategie en door intensieve samenwerking met kennisinstellingen kunnen in Emmen hoogwaardige, kennisintensieve en goed geoutilleerde proef- en productielocaties worden gecreëerd: Phyto Glasshouse Applications (PGA&I). Hierdoor ontstaat een compleet nieuwe dimensie met de industriële teelt van planten en inhoudsstoffen voor de glastuinbouw. Op verzoek van de sector is de afspraak gemaakt dat de Stichting Tuinbouw Emmen het initiatief neemt om in het noordelijk gebied de kennismotor voor de phyto toepassingen te worden.

Gedeputeerde van der Tuuk was onder de indruk van het innovatieve vermogen van de glastuinbouw en vroeg zich af of de dynamiek van de jaren 80 weer terug kan komen in het tuinbouwgebied. Ron Peters verwacht dat veel van de testteelten uiteindelijk in Noord Nederland verbouwd gaan worden. “De tuinders zijn wel geïnteresseerd maar werken erg hard om het bedrijf draaiende te houden en geven daar al hun energie aan. De proeftuin is nodig om ontwikkelingen op gang te brengen maar zodra de industrie de testperiodes afgerond hebben komt er vraag naar teelten.” Er is volgens gedeputeerde van der Tuuk dan ook geen tijd te verliezen. “Het vliegwiel moet op gang gebracht worden en dat gebeurt door deze innovatie. Het is mooi dat het vanuit de sector zelf komt en de provincie en de gemeente kunnen daarbij een zetje geven.”

Voor meer informatie over het Innovatieplatform Biobased Agribusiness kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees dit nieuwsartikel ook op http://www.provincie.drenthe.nl/actueel/nieuwsberichten/@78594/gedeputeerde-indruk/