Door Capilix en Blgg Research is gebruikmakend van moderne hedendaagse sensor- en ICT technologie een prototype ontwikkeld van een meetunit water- en nutriëntenmanagement. De meetunit heeft de potentie om snel en betrouwbaar de nutriëntengehalten van de voedingsoplossing te meten.

Capillix, Blgg Research en CropEye gaan dit najaar samen met een viertal tuinbouwondernemers op praktijkbedrijven in Zuid-Oost Drenthe ervaring op doen om zo de kansen en bedreiging van een verbeterd water- en nutriëntenmanagement in kaart te kunnen brengen.

Op basis van deze nieuwe sensortechnologie en praktijkkennis is het mogelijk de slag te slaan naar kennisvalorisatie en implementatie van meettechniek naar de praktijk. Deze nieuw ontwikkelde kennis kan de tuinder adviseren over een verbeterd water- en nutriëntenmanagement. Dit alles betekent:

  • Dat voor tuinders realistische kansen bestaan om het water- en nutriëntenmanagement te verbeteren en daarmee tot meer duurzame systemen te komen.
  • Door de betere sturing meer hoogwaardige productie (kwaliteit c.q. plantinhoudstoffen) plaats kan vinden op de bestaande glastuinbouwbedrijven.
  • Dat het oppervlakte water minder wordt belast waardoor glastuinbouwbedrijven kunnen bijdragen aan de verbetering van de waterkwaliteit in het kader van Kader Richtlijn Water. Deze ontwikkeling in water- en nutriëntenmanagement wordt daarom door de waterschappen Hunze en Aa’s en Vecht en Velt positief beoordeeld.
  • Dat een positieve invloed kan worden gerealiseerd op de continuïteit en rentabiliteit van de glastuinbouwbedrijven.

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.