In de laatste twee weken van mei zijn er weer 4 interactieve bijeenkomsten geweest vanuit het project Grenzen voor Luchtkwaliteit. Wederom waren de reacties van de aanwezige tuinbouwondernemers en technische bedrijven zeer positief. ‘Een Eye-opener’ was een vaak gehoorde reactie of ‘nu wordt mijn vermoeden bevestigd’. Het blijkt dat de bevindingen vanuit het project zeer goed aansluiten op de praktijkervaringen.

Jolanda Heistek van CropEye heeft de aanwezigen een overview gegeven van de informatie uit voorgaande AirQ-projecten. Tom Dueck van WUR-Glastuinbouw heeft de nieuwe inzichten rond risico-effectwaarden gepresenteerd.

Gedurende de winter zijn er op 4 praktijkbedrijven (roos, paprika, tomaat en Phalaenopsis) continue metingen verricht door EMS (Jan Kees Boerman) i.s.m. Frank Kempkes van WUR-glastuinbouw. De meetdata is via LetsGrow.com inzichtelijk gemaakt.

Peter van der Sar en Berry Looijen van Achmea (Interpolis) hebben de kennis rond technische systemen en risicomanagement vastgelegd in een checklist. Deze ‘Checklist’ is aan alle aanwezigen uitgedeeld om te gebruiken op het eigen bedrijf en zal samen met het eindrapport voor het eind van de zomer beschikbaar zijn. De checklist wordt ook gepubliceerd op de website van PinC Agro.

Dit project wordt gefinancierd van het programma Kas als Energiebron van Productschap Tuinbouw, Ministerie van EL&I en Gas Terra en voor de tuinbouwregio Emmen vanuit de Gemeente Emmen.

De presentaties van deze workshops kunt u downloaden.

Lees ook het artikel in Energiek2020.nu