Lees op ww.energiek2020.nu de weblog van Jolanda Heistek.

Nu de wkk’s in de tuinbouw ouder worden, wordt het steeds belangrijker om in de gaten te houden hoe de motoren draaien. Er zijn aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen olieverbruik en het optreden van schadelijke stoffen in rookgassen tijdens het CO2-doseren. De leeftijd van de wkk-installatie lijkt daarbij een belangrijke rol te spelen.

Een voorbeeld is een groenteteeltbedrijf waar dit duidelijk werd. De teler heeft twee wkk’s, waarvan de ene meer olie verbruikt dan de ander. Er waren problemen met slechte groei en beide installaties werden uitgezet. Het probleem verdween. Vervolgens werden de wkk’s één voor één weer aangeschakeld. Eerst werd de wkk met het minste olieverbruik aangezet en er gebeurde niks. Vervolgens ging de tweede wkk met hoog olieverbruik weer aan en opnieuw stagneerde het gewas. Hij doseert dus geen CO2 meer met rookgas uit zijn wkk's.

Risicobeheersing
Alle installaties zijn voorzien van een bewaking. Maar je bent echt te laat als je wacht totdat deze uitslaat. Ik pleit ervoor dat de waardes van de bewaking met de hand worden genoteerd. Uiteraard hebben alle apparaten een logger, maar je signaleert beter en eerder dat er een trendbreuk optreedt als je hiermee regelmatig bezig bent.

Volgens mij is dit geen taak voor de eigenaar of de bedrijfsleider. Er zijn zoveel verschillende zaken die om zijn aandacht vragen. Als er iets met een afnemer is bijvoorbeeld, dan is dat urgent. Zo’n calamiteit heeft voorrang. Maar bij de waan van de dag leven heeft een risico. Door een medewerker met een technische blik verantwoordelijk te maken voor de stookruimte, sla je twee vliegen in één klap. De eigenaar/bedrijfsleider heeft hier geen omkijken naar en de medewerker groeit in zijn functie. De risico’s worden beheerst en de betrokkenheid van de medewerker neemt toe.

Checklist in stookruimte
In het project Luchtkwaliteit hebben we afgelopen jaar een lijst ontwikkeld die iedere teler in zijn stookruimte kan hangen. De lijst is hier onder bijgevoegd. Leg of hang deze lijst in een plasticmapje in de buurt van de wkk. Noteer daarin wekelijks het olieverbruik, het ureumverbuik, de etheen en de NOX-waardes. De lijst geeft beter inzicht in het functioneren van de installaties en dat verkleint de risico’s op gewasschade.

Bron: www.energiek2020.nu